• Toimitus

Elokuvateattereiden kävijämäärät romahtivat rajusti vuonna 2020

Vuonna 2020 Suomessa käytiin elokuvissa 3,9 miljoonaa kertaa, pudotus edellisvuoteen verrattuna on 54 %. Luku on luotettavan elokuvatilastoinnin ajan heikoin.Filmikamari kertoo tiedotteessaan, että Hollywood-elokuvien siirtymisen vuoksi elokuvateatterit olivat suuren osan vuotta pitkälti kotimaisten elokuvien varassa. Kotimaisen elokuvan katsojaosuus oli 40 prosenttia. Kevään koronasulun jälkeen, erilaisten kokoontumisrajoitusten aikana (1.6.–31.12.2020) kotimaisten katsojaosuus nousi peräti 50 prosenttiin.

"2020 oli elokuvateattereille hirvittävän rankka, mutta katse on jo käännetty ensi vuoteen, jonka elokuvatarjonnasta on tulossa todella runsas."

Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen


Vuoden katsotuimmat elokuvat olivat jouluna 2019 ensi-iltansa saanut animaatio Frozen 2 ja tammikuussa ensi-iltaan tullut Pamela Tolan esikoisohjaus Teräsleidit.


Suomen Filmikamari ry on elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö, jonka jäseniä ovat Suomen elokuvateatteriliitto – SEOL ry sekä Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (SEL). Järjestöt edustavat kattavasti suomalaisia elokuvateattereita sekä Suomessa toimivia elokuvien maahantuojia ja levittäjiä.


TULOSSA