• Toimitus

Crimson Peak

Leffa taivuttaa perinteisen kauhun, romantiikan ja splatterin raja-aitoja eriskummallisen tehokkaasti.


Guillermo del Toron ohjaama ja yhdessä Matthew Robbinsin kanssa käsikirjoittama Crimson Peak (2015) on viktoriaaniseen aikakauteen sijoittuva romanttinen kauhuelokuva, joka tarjoaa kauniita kuvia erikoisesti genrejä sekoittavassa filmatisoinnissa. Elokuva taivuttaa perinteisen kauhun, romantiikan ja splatterin raja-aitoja sen verran tehokkaasti, että katsojan on vaikea kategorisoida näkemäänsä.


Nuori Edith (Mia Wasikowska) haluaa kauhukirjailijaksi, ilmeisesti omien yliluonnollisten kokemustensa innoittamana, mutta aikakauden mukaisesti hänen odotetaan keskittyvän kauhun sijasta romanttiseen kerrontaan. Onneksi köyhä, mutta komea, englantilainen baronetti Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) pitää Edithin teksteistä sellaisenaan.


Edithin ja Thomaksen polut ovat kohdanneet, kun baronetti on tullut sisarensa kanssa Yhdysvaltoihin etsimään rahoitusta keksinnölle, jolla vanhan perintökartanon alla sijaitsevan kaivoksen toimintaa voitaisiin jatkaa. Ideaa esitellään Edithin isälle ja tämän liikekumppaneille, mutta isä ei innostu ajatuksesta eikä Thomasin ja Edithin orastavasta suhteesta. Isän kuoltua tapaturmaksi katsotussa onnettomuudessa, päättävät avioituneet Thomas ja Edith sekä Thomaksen sisar Lady Lucille Sharpe (Jessica Chastain) palata englantiin jo parhaat päivänsä nähneeseen kotikartanoon. Edithin elämä jatkuu kieroutuneessa triangelisuhteessa, johon oman pelottavan lisämausteensa tuovat vanhan talon rujo äänimaailma ja kartanon aaveet.


Elokuva on visuaalisesti erittäin näyttävä ja goottimaisen tyylikkäästi toteutettu, mutta genrerajoja rikottaessa vaarana on katsojan hämmentyminen ja kokonaisuuden sirpaloituminen. Katsomiskokemusta häiritsee selkeästi pyrkimys luokitella elokuvaa, sillä kauhuelokuvaksi Grimson Peak ei onnistu olemaan riittävän pelottava, rakkauselokuvana roolihahmojen tunteet ja intohimo jäävät latteaksi ja splatter-leffaksi filmiä ei kuitenkaan voida kutsua. Käsikirjoitus ei jätä hahmoille tilaa kasvaa ja kehittyä elokuvan sisällä, joten hahmot jäävät ohuiksi ja näiden välinen dialogi köyhäksi. Pääosaan nouseekin synkkä kartano, jossa tapahtumat etenevät.


Crimson Peak on kuitenkin kokonaisuutena hyvin toteutettu, visuaalisesti upea ja varsin viihdyttävä, joten sitä voi suositella lauantai-illan leffaksi pukuloistoa ja romantiikkaa kaipaaville. * * *


*Vuokraa ja katso elokuva heti SF Anytime.Katso traileri

*Yhteistyössä SF Anytime.

SAATAVILLA 4K ULTRA HD