• Toimitus

Sightless

Uusi Netflix-leffa osoittaa, että elämässä ei kaikki ole sitä miltä ne näyttävät tai kuulostavat.


Netflixillä juuri ilmestynyt Sightless (2020) on Cooper Karlin käsikirjoittama ja ohjaama psykologinen trilleri, joka tarjoaa useiden juonikäänteiden lisäksi tasapaksua ja yllätyksetöntä tulkintaa.


Nuori ja tunnettu viulisti Ellen (Madelaine Petsch) joutuu väkivaltaisen pahoinpitelyn kohteeksi, jonka takia hän menettää näkökykynsä lopullisesti. Ellenin veli järjestää Ellenille uuden asunnon sekä lupaavalta kuulostavan hoitajan (Alexander Koch) auttamaan Elleniä sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Uusi hoitaja auttaakin Elleniä parhaan kykynsä mukaan. Hän lohduttaa Elleniä kertomalla, että elämä ei ole vain silmien varassa, vaan elämä voi olla juuri sellaista, miksi sen kuvittelee.


Näkökyvyn menetys, yliterävöityneet aistit ja koettu trauma aiheuttavat Ellenille vainoharhaisuutta, joka saa hänet uskomaan väkivallan vaaran jatkuvan uudessa asunnossa. Ellen joutuu epätoivon valtaan ulkopuolistenkin todettua, että hän vain kuvittelee asioita. Uuden kodin toistuva äänimaailma saa Ellenin kuitenkin varmaksi siitä, että elämä pimeydessä ei ole sitä, miltä se kuulostaa.


Elokuvan tarina on lähes kokonaan sijoitettu yhden makuuhuoneen ja olohuoneen käsittävään asuntoon sekä asuntoon johtavaan ovikäytävään. Yhden lokaation kuvauksen ja vain muutaman henkilöhahmon voimalla on täyspitkän elokuvan intensiivisyyden ylläpitäminen ohjaajalle hankalaa. Kovasta yrityksestä huolimatta elokuvan jännitysmomentit ovat aikuiskatsojalle ohikiitäviä ja tarinaan väkisin upotettu romantiikka tunnelmaltaan teennäistä ja latistunutta.


Ohjaaja kiinnittää elokuvan aikana katsojan huomion useisiin yksityiskohtiin, jonka johdosta voisi olettaa näiden asioiden olevan tarinan kannalta merkittäviä. Näin ei kuitenkaan ole, joten katsojan lievä turhautuminen on paikallaan. Mukaan mahtuu myös eriskummallisia kömmähdyksiä, esimerkiksi varsin pitkässä kohtauksessa Ellen saa hoitajaltaan lahjaksi häkkilinnun, jossa linnun väriä ihmetellään ja nimeä pohditaan. Symboliikaltaan ilmeisen merkittävästä kohtauksesta huolimatta lintuun ei kiinnitetä enää koko elokuvan aikana mitään huomiota ja lintukin on tainnut kadota häkistä elokuvan kuluessa.


Elokuvan selkeistä juoniaukoista ja epäloogisuuksista huolimatta tarina tarjoaa useita mielenkiintoisia ja jopa yllättäviä juonikäänteitä, joten kokonaisuudella olisi ollut mahdollisuus nousta huomattavasti toteutusta merkittävämmäksi työksi. * *Katso traileri


SAATAVILLA 4K ULTRA HD