• Toimitus

The Witch

Katselukokemus on hyvin hämmentävä. Aivot haluavat käsitellä nähtyä vielä pitkään leffan jälkeen.


Robert Eggersin ohjaama ja käsikirjoittama The Witch (2015) on synkkä, vähäeleinen ja varmasti valtavirrasta poikkeava kauhuelokuva, jonka lopuksi katsojan olotila on hämmentynyt.


Tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Uuteen-Englantiin, jossa William (Ralph Ineson) perheineen karkotetaan uskonnollisesta yhteisöstä näkemyserojen takia. He asettuvat syrjäiselle maatilalle, jossa perheen elämä on kovaa, raskasta ja lähes fanaattisen uskonnollisuuden täyttämää. Karua elämää korostaa elokuvan synkkä ja tumma värimaailma, jota tehostetaan raastavalla musiikilla. Tavoitteena on ollut luoda maksimaalisen ahdistava tunnelma, jossa sinällään on onnistuttu. Katsomiskokemuksen kannalta äänivalinnat voidaan kuitenkin selkeästi kyseenalaistaa, sillä ne vievät nopeasti katsojan huomion elokuvan kuvakerronnasta.


Oudot tapahtumat alkavat hallita perheen elämää, kun perheen vauvaikäinen lapsi katoaa silmänräpäyksessä esikoistytär Thomasin (Anya Taylor-Joy) valvonnassa. Syypääksi epäillään sutta tai tilaa ympäröivässä metsässä asuvaa pahuutta. Metsä on pelottava paikka, jonne perheenjäsenten ei ole lupa mennä. Epäonnisten tapahtumien kuitenkin yhä jatkuessa perhe epäilee Thomasia noidaksi. Vainoharhaisuus lisääntyy ja perheenjäsenet kääntyvät toisiaan vastaan uskottavasti vahvojen näyttelijäsuoritusten tukemana.


Elokuva on niin vähäeleisesti toteutettu, että se tuntuu aluksi jopa tylsältä, mutta pian tapahtumat seuraavat toisiaan nopealla tahdilla. Kokonaisuus eroaa perinteisestä kauhuelokuvasta radikaalisti kerrontatavasta johtuen ja elokuvan lopuksi katsojan olotila onkin lähinnä hämmentynyt - oliko elokuva surkea vai todella erinomainen? Filmi jää mieleen pyörimään ja aivot tulkitsevat näkemäänsä vielä pitkään leffan jälkeen.


Kaikki näyttelijäsuoritukset ovat vahvoja ja roolihahmot uskottavia. Erityisesti voidaan mainita Kate Dickie, joka roolittaa lapsen menetyksestä romahtanutta äitiä tavalla, joka ei jätä katsojalle epäselvyyttä äidin psyyken pettämisestä. Vaikuttavimman roolityön tekee kuitenkin vasta 14-vuotias Harvey Scrimshaw perheen vanhimman pojan, Calebin, roolissa. Isän uskonnollisuuden täyttämän Calebin hahmoa Scrimshaw tulkitsee kylmiä väreitä nostattavasti.


Kokonaisuutena piinaavan synkkä The Witch on ehdottomasti katsomisen arvoinen kokemus tarinakeskeisen elokuvan ystäville. * * *


*Vuokraa ja katso elokuva heti SF Anytime.Katso traileri

*Yhteistyössä SF Anytime.

SAATAVILLA 4K ULTRA HD