• Toimitus

The Dig

Hieno, tunnelmallinen ja vähäeleinen brittidraama, joka tehoaa aikuiseen yleisöön ilman turhia tehosteita.


Netflix-uutuus The Dig (2021) on vähäeleinen ja melankolinen brittidraama, joka kertoo itseoppineen arkeologin Basil Brownin (Ralph Fiennes) arkeologisista kaivauksista maanomistaja Edith Prettyn (Carey Mulligan) omistamalla tilalla englannin maaseudulla, juuri sodan kynnyksellä, vuonna 1939. Arkeologiasta kiinnostunut Edith pyytää Basilin tekemään kaivauksia tilalla oleville suurille kummuille aarteen löytymisen toivossa.


Simon Stonen ohjaama elokuva The Dig perustuu John Prestonin samannimiseen kirjaan (2007), joka dramatisoi todellisia tapahtumia varhaiskeskiaikaisen muinaisjäännöksen löytymisestä Itä-Englannin Suffolkissa vuonna 1939.


Edith on pienen pojan äiti ja leski, jonka terveys on pettämässä. Basil on työlleen omistautunut 'kaivuri', joka kaipaa kovasti ammatillista tunnustusta. Basil arvelee, että kummut voisivat olla hautakumpuja ja hidas työ alkaa salaisuuden esiin kaivamiseksi. Ohjaaja on onnistunut luomaan kovan työn tunnelman peribrittiläisyyttä korostavalla ruskealla värimaailmalla ja jatkuvien sateiden mukanaan tuomilla ongelmilla. Elokuva on muutamaa lyhyttä kohtausta lukuun ottamatta tunnelmaltaan hyvin melankolinen. Musiikkivalinnat tukevat kerronnan vähäeleisyyttä, mutta jossakin vaiheessa soitanta muuttuu ikävästi 'hissimusiikin' kaltaiseksi ja sen olisi voinut jättää tunnelmoimaan taustalle hieman vaimeammin.


Elokuva kertoo monimutkaisista ihmissuhteista hienovaraisesti jättämällä paljon katsojan itsensä löydettäväksi. Carey Mulligan tekee hienon roolityön sairauden hitaasti uuvuttamana äitinä, joka pelkää pienen poikansa jäävän yksin maailmaan sodan kynnyksellä. Pienillä viittauksilla ohjaaja ja päätähdet pystyvät luomaan selkeän läheisyyden kaipauksen Edithin ja Basilin välille, asiaa kuitenkaan korostamatta. Lapseton Basil tuntee kasvavaa kiintymystä myös Edithin poikaa kohtaan ja elokuvan kuluessa katsoja toivoisi Edithin ja Basilin suhteen etenevän. Suhteen kehittymisen esteenä ovat kuitenkin Basilin väljähtänyt avioliitto ja englantilaista yhteiskuntaa vaivaava voimakas luokka-ajattelu. Elokuvaan on upotettu, lähes täytemäisesti pakotettuna, myös muita orastavia rakkaussuhteita. Nämä tuntuvat kuitenkin elokuvan toimivuuden kannalta turhilta sivujuonteilta ja toteutukseltaan teennäisiltä.


Elokuva on tunnelmallinen ja voimakkaan tarinakeskeinen, jossa hienot roolisuoritukset kantavat filmiä. Toteutus on romanttinen yhtälö ilman turhia tehokeinoja, jossa kokonaisuus vetoaa varmasti aikuiseen yleisöön. * * * *
Katso traileri


SAATAVILLA 4K ULTRA HD